בדיקת C.T: מתי צריך לבצע אותה? ומה הסכנות שבה?

תוכן עניינים

מאמרים נוספים
בדיקת CT
בדיקת C.T: מתי צריך לבצע אותה? ומה הסכנות שבה?

בדיקת CT (באנגלית: Computed Tomography), או טומוגרפיה ממוחשבת, הינה בדיקה ממוחשבת שמבוססת על מספר רב של צילומי רנטגן שביחד מייצרים תמונות מפורטות ומדויקות של האיברים הפנימיים שלנו. אותן תמונות עוברות לעיבוד ממוחשב שמציג בפני הרופא תמונת תלת ממד של הגוף, לעומת תמונה דו ממדית שמתקבלת בצילומי רנטגן רגילים.

מטרות הבדיקה הן מגוונות, החל מצורך באבחנות שונות ועד לבדיקת חירום בעת הגעה למיון בשל פגיעה או תאונה. בעידן המודרני בו אנו חיים המערכת הרפואית מבצעת שימוש רב בבדיקת CT מכיוון שהיא מאפשרת לבצע בדיקות באזורים רבים בגוף- ראש, צוואר, בית החזה, עמוד השדרה, מערות הפנים, מפרקי הגוף השונים והגפיים.

מתי צריך לבצע בדיקת CT?

ישנן לא מעט פעמים בהן יש צורך לבצע בדיקת CT כאשר לרוב מדובר בחשש שאחד מהאיברים הפנימיים פגוע או שבור. במקרים בהם הגוף ספג טראומה וחבלה חיצונית חשוב לוודא שאין פגיעה רב מערכתית באיברים הפנימיים ודימומים ולכן מבצעים את הבדיקה. כמו כן כאשר יש צורך באבחון מחלות שונות כמו מחלות אף אוזן גרון, כאשר המטופל סובל מכאבי גב בכדי לבדוק בעמוד השדרה מה הוא מקור הכאב וגם כאשר יש חשש לגידול או לשבר באיבר כלשהו. ישנן עוד הרבה סיבות לביצוע בדיקת C.T והרופא המטפל הוא זה שמפנה לבדיקה בכדי לקבל נתונים ברורים יותר.

כיצד מתבצעת בדיקת CT?

הנבדק שוכב על מיטת טיפולים ומכשיר ה-CT עובר על האזור הנבדק.

בדיקת C.T  מתבצעת על ידי סורק חיצוני באמצעות קרני רנטגן (X-RAY) ואינה כרוכה בכאב. אותו סורק מחובר אל מחשב שמפיק הדמיה של החלק או החלקים בגוף שעליהם מבקש הרופא לקבל מידע בצורה לא פולשנית. הטכנולוגיה כיום מאפשרת לקבל תמונה תלת מימדית של איברים פנימיים ולדעת האם הם נפגעו, או שקיימים בהם דימומים.

במידה ויש צורך בקבלת חומר ניגוד טרם הבדיקה או פעולה רפואית נוספת כהכנה לבדיקה כדוגמת ניפוח המעי תיתכנה תופעות לוואי של טעם מתכתי בפה, אודם בפנים, צורך לתת שתן באופן תכוף ואף כאבי בטן ושלשול לאחר ביצוע הבדיקה. תופעות אלה אינן נעימות אך חולפות זמן קצר לאחר סיום הבדיקה.

האם הבדיקה דורשת הכנה מראש?

הבדיקה אינה דורשת הכנה מראש אך ייתכן והמטופל יתבקש להיות בצום טרם ביצוע הבדיקה- תלוי באיבר הנבדק, וללבוש חלוק מיוחד בזמן הבדיקה. הבדיקה מתבצעת בשכיבה ללא תזוזה כך שיתכן ויהיה צורך בהגבהת האיבר הנבדק על ידי כרית מיוחדת או קיבוע שלו למקום בעזרת רצועות מיוחדות. הבדיקה אורכת כחצי שעה בלבד והתוצאה של הבדיקה מועברת לרופא המטפל בכדי להעריך ולאחר מכן לאבחן את המצב הקיים וכמו כן להחליט אם יש צורך בטיפול נוסף ומה הוא אותו טיפול.

האם בדיקת C.T מסוכנת?

בדיקת CT איננה מסוכנת. כשרופאים ממליצים עליה, לרוב הם שוקלים תמיד את הצורך החשוב שלשמו מתבצעת הבדיקה, בהשוואה לסיכון הנמוך יחסית כתוצאה מחשיפה לקרינה.

הבדיקה חושפת את הנבדק לקרינה מייננת (Ionizing radiation). ילדים, בהשוואה למבוגרים הם יותר פגיעים לקרינה זו.

בעבר הועלו חששות רבים נוכח כך שבמהלך הבדיקה הנבדק חשוף לכמות קרינה גדולה יותר מאשר כמות הקרינה אליה נחשף במהלך צילום רנטגן, וזו עלולה לסכן אותו. ההשערה היא שחשיפה לקרינה אכן יכולה להגדיל במעט את הסיכון לחלות במחלת הסרטן.

עם זאת, מדובר בחשיפה לא ארוכה שתלויה בגורמים רבים כמו גיל המטופל, מצבו הרפואי, כמות הבדיקות שעליו לעבוד ועוד. בשכלול של הנתונים גם הרופאים וגם המדענים מעריכים שבדיקת CT הינה בדיקה חשובה שהתועלת שלה עולה על הסיכון לפתח מחלה ממארת בעתיד.

במיוחד במצבי חירום רפואיים שבהם נדרשת הבחנה מיידית ומהירה, שמטרתה להציל חיי אדם, אין כמעט ספק שהיתרונות של בדיקת C.T עולים על החסרונות.

איזה סוגי מחלות ביכולת בדיקת CT לאבחן?

בדיקת CT יכולה לאבחן סוגים שונים של סרטן, מחלות זיהומיות, מחלות דלקתיות ומחלות מולדות.

לקוחות MediCare יכולים לבצע בדיקת CT באופן פרטי ללא זמני המתנה ארוכים של קופות החולים בהשתתפות עצמית נמוכה.

medicare - מדיקר

הגשת תביעה אונליין

להגשת תביעה אונליין יש למלא את כל השדות

רגע לפני שאתם מפספסים את ההזדמנות להצטרף ל-MediCare, השאירו פרטים ותהנו משירותי בריאות מתקדמים ברמה הגבוהה ביותר

הפנייה התקבלה בהצלחה, נחזור אליכם בהקדם.