בשנים האחרונות, העולם עד לעלייה משמעותית במספר חולי הסוכרת המאובחנים, הנגרמת בין היתר עקב נטייה גנטית, אורח חיים לא בריא והשמנת יתר, שהופכת לנפוצה יותר ויותר בחברה המערבית. בישראל, לפי ההערכות ישנם כיום כ-550,000 חולי סוכרת ובארה"ב כ-38 מיליון. 95-90% מהם חולים בסוכרת מסוג 2. במאמר הבא ננסה להסביר מהו סוג סוכרת זה, האוכלוסייה בסיכון, הסימפטומים, והטיפולים הקיימים.
מהי מחלת הסוכרת?
סוכרת היא מחלה כרונית, במהלכה הלבלב אינו מצליח לייצר אינסולין בכמות מספקת או שהגוף שלנו לא מסגול להשתמש באופן יעיל מספיק באינסולין שהוא מייצר. התפקיד של האינסולין הוא קריטי, והוא מסייע לשלוט על רמות הסוכר בגופנו, בנוסף לחומרי מזון אחרים.
אילו סוגי סוכרת קיימים?
סוכרת סוג 1, (שהייתה גם בשם סוכרת נעורים) – במהלכה הגוף מייצר אינסולים באופן לקוי, זה נגרם כי מערכת החיסון בגופם של אותם חולים, הורסת את תאי הבטא האחראים על ייצור אינסולין בלבלב.
סוכרת 2 – במהלכה תאי הבטא בלבלב הופכים להיות עמידים לאינסולין, וכתוצאה מכך הגוף נדרש לייצר הרבה יותר ממנו כדי לווסת את רמות הסוכר בגוף. הבעיה היא שלרוב לאורך זמן, הלבלב לא מצליח לייצר את כמות האינסולין הגבוהה הנדרשת ורמות הסוכר עולות. תופעה זו יכולה להוביל לפגיעה בכלי דם גדולים וקטנים, וכתוצאה מכך בין היתר, להתקף לב, שבץ מוחי וקטיעות גפיים.
איך ניתן לאבחן סוכרת מסוג 2?
ישנן מספר בדיקות לאבחון סוכרת זו:
-
- בדיקת דם הבוחנת את רמות הסוכר בדם לאחר צום של 8 שעות, במהלכו ניתן לשתות מים.
-
- בדיקת HBA1c / בדיקת המוגלובין מסוכרר – בעבר הייתה מקובלת רק לאלו שכבר אובחנו במחלה אבל בשנים האחרונות, עושים בה שימוש גם לאבחון ראשוני של המחלה. היא מאפשרת למדוד את ריכוז הגלוקוז הממוצע בדם של המטופל בחודשיים – שלושה האחרונים.
- בדיקת העמסת סוכר
מהי האוכלוסיה הנמצאת בסיכון לסוכרת 2?
אם עד לשנים האחרונות, סוכרת מסוג 2 הייתה שכיחה בעיקר אצל מבוגרים, לאחרונה אנחנו רואים יותר ויותר ילדים שמפתחים אותה. ממחקר מקיף שהוביל המרכז הרפואי רמב"ם יחד עם עוד 14 גופים רפואיים, עולה כי קיימת עליה של פי 3.5 בקרב ילדים ובני נוער מהמגזר היהודי, שחלו בסוכרת זו ואובחנו בין 2019-2008 ועלייה של פי 10 בקרב המגזר הערבי.
מהם תסמיני סוכרת מסוג 2?
-
- צמא או רעב מוגברים
-
- עייפות מוגברת
-
- ירידה במשקל
-
- ראייה מטושטשת
-
- פעילות יתר של שלפוחית השתן
-
- זיהומי עור
-
- חוסר תחושה או עקצוץ בידיים או ברגליים
כיצד אפשר לצמצם את הסיכון לחלות בסוכרת זו?
-
- אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת – ארגון הבריאות העולמי ממליץ על אימוץ אורח חיים בריא כדרך הטובה ביותר לצמצום הסיכון, שכן אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים של המחלה הוא השמנת יתר. חשוב מאוד להרגיל את עצמכם לתזונה נכונה ובריאה, ואם אתם סובלים מעודף משקל, ייתכן ועליכם לשקול להתייעץ עם רופא המשפחה ו/או תזונאי מוסמך שיוכלו לסייע לכם להפחית את המשקל והסיכון.
-
- אמצו פעילות גופנית מתונה באורך של 30 דקות במשך 5 ימים בשבוע
-
- הימנעו מעישון
-
- הימנעו מישיבה או שכיבה ארוכות – אורח חיים יושבני נמצא ככזה המגביר את הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2. מומלץ לנסות להימנע מישיבה ארוכה על הכסא או המיטה, ומדי פעם לזוז קצת, לעשות מתיחות או אפילו לצאת לטיול בחוץ.
מדיקר עם כתב שירות סוכרת הכולל מעטפת שלמה ומקצועית
בחודשים האחרונים, במטרה לסייע לחולי הסוכרת בישראל לצמצם את הסיכונים הבריאותיים, השיקה מדיקר בשיתוף שרפ פלוס, כתב שירות סוכרת מתקדם, שכולל את הטיפולים המתקדמים ביותר בשוק לאבחון וטיפול במחלה, ביניהם:
-
- אולטרסאונד מיוחד ובעל פטנט בינלאומי
-
- טיפול ביולוגי חדשני לטיפול בפצעים כרוניים ללא תופעות לוואי או אלרגיות
-
- חליפת עיסוי מתקדמת אשר מבצעת עיסוי לימפטי מקיף
-
- טיפול באוזון
-
- טכניקת עיסוי לימפטית ייחודית המסייעות לשיפור הניקוז, בנוסף להמרצת פעילות מערכת הלימפה
-
- זאת יחד עם ייעוץ רפואי ודיאטני מקיף, הכולל המלצות מקצועיות ומקיפות